Donut Mama

Saturday, April 10, 2010

Last 2 days i'v made Kek Batik Biskut Marie... today suddenly I felt tempted to make doughnut for my lil' prince... my hobby in a free time if i'm not lazzy..huhu.. so i just make 1 dough, it's could be makes 27 - 30 pieces of Donut Mama. I'v been fried some pieces Donut Mama and keep some more pieces in refrigerator. So anytime me or my lil' hilmi wants the Donut Mama ade je lam freezer tuh..


all the ingredients mix together...


after mixed-up all the ingredients and let it's be peram



dough dah naik...



this is the Donut Mama that's not fried yet..



Donut Mama1


Donut Mama 2


Donut Mama 3



Ingredients:
3 1/2 tsp yeast 
1/4 cup air suam
1 1/2 cup susu segar
1/2 cup Castor sugar
1 tsp salt
2 biji telur
1/3 cup butter
5 cups tepung

Cara-cara:
1.  Masukkan air suam dan yeast tadi dalam mangkuk besar (mixing bowl). Biar hingga
     berbuih.
2.  Masukkan susu, gula, garam, telur, butter, dan 2 cawan tepung dan gaulkan sehingga 
     sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Uli 
     doh hingga permukaannya menjadi tidak melekat pada tangan.
3.  Tutup mangkuk dengan kain yang lembap / plastic wrap dan biarkan sehingga naik 2 kali 
     ganda. Bagi yang ada breadmaker boleh sediakan doh dalam breadmaker menu membuat 
     roti.
4.  Taburkan sediki tepung di atas papan canai. Ceraikan kepada ketebalan 1/2 inci dan 
     potong dengan donut cutter. Bagi yang tiada donut cutter bahagikan doh kepada 18 sama 
     besar. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah-tengah menggunakan jari.
5.  Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik 2 kali
     ganda.
6.  Panaskan minyak. Goreng hingga kuning keemasan. Jangan guna api besar kerana donut 
     senang hangus dan dalamnya tidak masak.
7.  Toskan minyak dan salutkan gula semasa donut tengah panas.


SELAMAT MENCUBA YA!!!

0 comments:

Post a Comment

lil Thurayya Kitchen Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino